Over ons

5GTestMap is een website die door een enthousiaste techneut in het leven is geroepen en als een hobby wordt bijgehouden. Het logo is ontworpen door Josephine, de dochter van de website eigenaar en bewerkt door Logo in Vector

Doelen van 5GTestmap:

[1] Speedtest informatie van de bekende telecom netwerken: T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo in kaart brengen en de testresultaten op deze website 5gtestmap.nl bijhouden, zodat men een eerlijk beeld krijgt van de te halen snelheden, door in de praktijk te testen. Er zijn speedtest apps die te installeren zijn op een smartphone. Deze speedtest gegevens worden ook gebruikt om een database te genereren van de maker van de speedtest app. Zo is dan op een kaart te zien wat voor snelheden er aangeboden worden. Helaas is dit verre van betrouwbaar:

  • De resultaten van de speedtesten zijn van allemaal verschillende gebruikers. Iedereen met een andere device. Elke smartphone is weer een beetje anders en de ene speedtest op de ene smartphone zou een andere speedtest op een andere smartphone geven, met dezelfde simkaart.
  • De speedtest is afhankelijk van je abonnnement. Bij dezelfde provider zijn er verschillende abonnementen mogelijk: hoe sneller hoe duurder.
  • De speedtest is afhankelijk van de weersomstandigheden en de afstand tot de mast.
  • De speedtest is afhankelijk van de drukte op dat moment van gebruikers op de zendmast

5GTestMap gaat het anders te werk. De snelheidsmetingen worden gedaan op plekken waar Vodafone, T-Mobile en KPN allemaal aktief zijn, met ongeveer dezelfde signaalsterkte. De testen worden op hetzelfde ogenblik gedaan, met hooguit 5 tot 10 minuten er tussen. De testen worden met dezelfde smartphone gedaan met behulp van een hulpmiddel waardoor er 3 simkaarten in 1 smartphone kunnen.

De bedoeling is om op regelmatige basis terug te gaan naar dezelfde plekken, zodat uiteindelijk ook de vorderingen en verbeteringen van het netwerk over de tijd te zien zullen zijn. Wel binnen de regio: de regio wordt net zo groot als er tijd en middelen voor zijn. In het begin in IJMUIDEN, daarna Velserbroek erbij, enz. tot en met Amsterdan aan toe.

[2] Nadat de website online is gezet, kwamen er op de gelijknamige Facebook pagina boze reakties binnen van mensen met opmerkingen als: “ROT OP MET JE 5G!”, vanwege angst voor gezondheidsrisico’s van elektromagnetische straling en angst voor de “Big Brother Is Watching You” toekomst. Het is de taak van de overheid om goede voorlichting te geven en eerlijke en juiste informatie. Maar juist deze groep heeft helemaal geen vertrouwen meer in de overheid.

Op dit moment is er onvoldoende bewijs dat het schadelijk is, maar er is ook geen 100% bewijs dat het niet schadelijk is. Het eerste wat moet gedaan worden is in kaart brengen hoeveel straling er nu eigenlijk is om ons heen? De grootste straling komt niet van de zendmasten zelf, maar zijn binnenshuis te vinden. Wat hebben we nu al in huis? Bij mij thuis: 5 mobieltjes met simkaarten van mijzelf, mijn vrouw en kinderen, een Dect basisstation in mijn slaapkamer voor vaste telefonie, TV met WIFI, in bijna elke kamer een WIFI router, Chrome books/iPads van de kinderen voor huiswerk/ thuisonderwijs, de thermostaat met WIFI, de oven met WIFI en de afzuigkap met WIFI en beveiligingscamera’s met WIFI. Straks komt er in elk apparaat een 5G module bij IoT (Internet of Things): te denken valt aan slimme deurbellen, slimme lampen, slimme koelkasten, slimme stofzuigers en slimme vaatwassers.

Het 2e doel van 5GTestMap is om een EMF stralingsmeter op zak te nemen en deze overal mee naar toe te nemen. Volgens Rec. ITU-T K.83 (03/2011) hoofdstuk 8. Meten is weten! Door middel van de data van de EMF stralingsmeter te koppelen aan GPS lokatie, kan je dan ook een mooie map maken met stipjes op een kaart: hoge metingen een diep rode kleur, lage metingen krijgen een lichtere kleur. Zo zal goed te zijn zijn hoe de zaken er voor staan en online 24 uur per dag zijn dan de metingen te zien op een kaart op 5GTestMap. Wie weet zijn er mensen die mij willen helpen, en met goede ideeen komen, ik hoef niet het wiel opnieuw uit te vinden als er al mensen mee bezig zijn. Pas als de 3,5 GHz veiling gedaan is en er op grote schaal 3,5 GHz ingezet gaat worden, gaat het spelen. Dit kan nog wel even duren, dus dit project zal ook nog wel even op zich laten wachten. In de tussentijd kan dan de benodigde financiele middelen bij elkaar gespaart worden, want zo’n profesionele EMF meter is zo’n paar duizend euro in aanschaf. Als het allemaal goed werkt, dan zouden meer mensen dit kunnen gaan doen, op andere plekken in Nederland.

[3] Het 3e doel van 5GTestMap is om er zelf veel van te leren: Alles zit erin: Electronica Technieken, Telecom en ICT: Edge Computing, Cloud, Website ontwikkeling (JavaScript? ik moet de taal nog leren!), enz.

Telecom en ICT zijn de werkgebieden die zouden moeten terugkomen in mijn volgende baan.

[4] Het 4e doel van 5GTestMap is op zoek gaan naar gebieden in Nederland (wel op land, niet op het water), waar heel slecht bereik is. Waar je even tot rust kan komen mocht je last hebben van Elektrohypersensitiviteit (EHS). Omdat dit vaak gebieden zijn waar niet veel mensen wonen, is het handig om gebruik te maken van GPS lengte en breedtegraad ipv. straatnamen met huisnummers of postcodes.

error

Social media:

Facebook
YouTube